Jjoo, katsoin viikonloppuna netistä Zeitgeist (ajan henki)-nimisen dokkarin. (Jos sotakuta kiinnostaa katsoa niin löytyy googlen videohausta hakusanoilla zeitgeist finnish subtitles) Omalla tavallaan aika puhuttelevakin dokumentti ja asiallisesti tehty.

Tosin täytyy sanoa etten erityisemmin pitänyt ensimmäisestä kolmanneksesta, jossa keskityttiin lähinnä kumoamaan kristinuskoa. Toisaalta dokumenttihan keskittyi muuten pääosin kuvaamaan yhdysvaltojen luisumista totalitääriseksi yhteiskunnaksi, joten siinä mielessä ymmärrän. Onhan kristinusko siellä vahvasti mukana politiikassa ja on konservatiivinen voima jota valtaapitävät käyttävät häikäilemättä hyväkseen. Siltikin on sanottava että siinä osin dokumentti luisui minusta sivupoluille. Sen sijaan että olisi käsitellyt sitä tapaa millä uskontoa käytetään hyväkseen ympäri maailman, se keskittyi kristinuskon ydinteesien murtamiseen.

Kristinusko on kieltämättä historian eniten hyväksi käytetty uskonto. Kaikkihan me muistamme inkvisition, ristiretket, kolmikymmenvuotisen sodan yms yms. Näiltä pohjin jotkut heittävät jopa villiä väitettä siitä, että kaikki johtuu uskonnoista. Näin ei kuitenkaan ole. Kaikki johtuu vain ja ainoastaan ihmisen pahuudesta. Esimerkkejä piisaa lähihistoriasta. Ranskan suuri vallankumous 1700-luvun lopussa lähti valistuksen pohjalta. Silloinkin uskottiin että moni paha johtui kristinuskosta itsestään. Valtio yritettiin sitten puhdistaa kirkollisesta hapatuksesta ja muutenkin luoda uusi maailmanjärjestys. lopputulos: Tuhansia oman maan kansalaisten teloituksia ja lopulta luisuminen maailman siihen mennessä tehokkaimman sortokoneiston omanneeseen diktatuuriin, Napoleon Bonaparten keisarikuntaan. Venäjän vallankumoukset ja kommunismin hirvittävä historia kertovat omaa synkkää lukuaan ylevistä aatteista, jotka lopulta ovat johtaneet vain kauheuksiin.

Kun katosmme kaikkien näiden instituutioiden aiheuttamia tuhoja, usein meiltä jäävät huomaamatta ne yksittäiset hyvät ihmiset, jotka olosuhteista huolimatta tekevät sen mikä on oikein. Totalitarismiin johtaa pelon tie. Sille me uskovatkin olemme aikojen saatossa lähteneet niin helposti muiden johtamina. Olemme niin paljon tuijottanet ulkoisia menoja ja kuvioita, että olemme unohtaneet sen että Kristittynä oleminen on vapautta. Jeesus ei tarkoittanut että orjailisimme ketään täällä maailmassa. Nimenomaan silloin Hän kutsuu meitä kun kaikki muut tekevät väärin, ja kun jopa maan hallitus ajaisi pahuuden asiaa.

Aikamme kristillisyydestä.

Maailmassa on tosiaan jokin menossa pieleen. Yhdysvallat ja venäjä luisuvat kohti diktatuuria, Lähi-idässä käydään yhä hirvittävämpää taistelua, jota me länsimaat jopa tuemme. Eurooppa yrittää yhdentyä pienimpien jäsenmaidensa kustannuksella. Kolmas maailma köyhtyy ja nääntyy yhä enemmän. Kaikkialla lisääntyvät pahoinvointi, rikollisuus, taudit ja nälänhätä. Elämme lopun aikoja, niin monet sanovat ja huutavat päälle hallelujaa, sillä mitä me uskovat teemme tämän kaiken keskellä? Istua tapitamme ja odotamme ylöstempaamista. Haluamme että meidät vietäisiin pois ja maailma jääköön kärventymään omassa liemessään.

Mutta se ei ole Jumalan tahto. Meistä on tullut pelkureita, niinkuin suurin osa ihmisistä sisimmältään on. Emme uskalla nousta taistelemaan vastaan. Kun yksilöllisyydestä on tullut massaliike pitäisi meidän todellakin olla sitä aidosti. Mutta ei, mieluummin me vain heristelemme sormea matkan päästä, asetamme itsemme kaiken yläpuolelle, ikäänkuin kaikki pahuus ei koskettaisi meitä lainkaan. Siiä todella pelataan vastustajan pussiin. Mikäpä olisi parempaa paholaiselle, kun se että me nökötämme omissa pikku piireissämme ja keskitymme karsimaan joukkoon sopimattomia pois. Ei, Jumala tahtoo että me taistelemme!

Se taistelu ei ole sormen heristelyä tai pauhaamista kadunkulmissa, vaikka joidenkin tehtävä sekin on. Kukin toimii lahjojensa mukaan, mutta on yksi yhdistävä käsky: "Rakastakaa lähimmäisiänne!" Tämä on nykymaailmassa kirosana, kun yksilöllisyyttä korostetaan muiden kustannuksella ja oma hyvinvointi on se ykkösasia. Meidän tulee rakastaa kaikkia lähimmäisiä yhtä suurella sydämellä. Miten se sitten näkyy? Autat ventovierasta ihmistä, jonka auto on sammunut tien poskeen. Lainaat rahaa lähimmäisillesi vaikket olekaan varma saatko rahaasi takaisin. Teet hyvää muille ja vastaat pahaan hyvällä. Nämä ovat vaikeita toteuttaa, mutta siihen voi anoa voimaa. Koska kaiken tuon tekeminen on nykyhengen vastaista, tulisi meidän tehdä sitä entistä tarmokkaammin.Oikein tekemsen näkee parhaiten siitä mitä teet muille.

Kymmenen neitsyttä nukahtivat kaikki ennenkuin ylkä saapui, mikä on meidän tilanteemme?

Ja vielä, apostoli Johannkeksen sanoin, vapaasti lainaten: "Siinä on rakkaus, ei siinä että me olisimme rakastaneet Häntä, vaan että Hän on ensin rakastanut meitä ja antanut poikansa meidän syntiemme soviukseksi. Kun siis nyt Jumala on meitä näin rakastanut, olemme mekin velvollisia rakastamaan toisiamme."

Siunauksia, kuten vanhat inkeriläismummot sanovat.

PS: teksti on sekavaa koska kirjoitan asioita sitä mukaa kun ne mieleen tulevat. Antakoot lukijat tämän anteeksi